İçişleri Bakanı Soylu, Narkotik Suçlarla Mücadele Değerlendirme Toplantısında konuştu: (1)
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Türkiye’de 2018’de 262 bin olan uyuşturucu ihbar sayısı yüzde 44 azalarak 2022’de 146 bine düştü. Bu da demek oluyor ki bu mücadele sokakta sürdürülüyor. ihbar sayısının her geçen gün azaldığını ifade etti.
Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek Turizm Merkezi’ndeki bir otelde düzenlenen Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Soylu, Antalya, Erzincan, Isparta ve Ordu’da İmha Operasyonları gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
Türkiye’nin yıllardır büyük mücadeleler verdiğini ve bu mücadelelerin çoğunun ana kaynağının iç olmadığını belirten Soylu, yıllardır terörle mücadele eden Türkiye’nin tecrübeler, acılar ve talihsizlikler biriktirdiğini kaydetti. Terörün bitmesi için vatandaşa takviyenin nasıl yapılacağı konusunda iradelerini ortaya koyduklarını vurgulayan Soylu, “Türk Silahlı Kuvvetlerinden MİT’e, güvenlik güçlerinden sınır içinde ve dışında terörle mücadele ettik. jandarmaya, savunma sanayi aktörlerinden ülkenin geri kalmış bölgelerinin kalkınmasına kadar aynı mücadeleyi mali suçlar açısından da yürüttük.” dedim.
Tüm devlet kurumlarıyla yaratılan sinerji ile Türkiye’nin en büyük kara para, uyuşturucu ve kabahat geliri operasyonlarını gerçekleştirdiklerini anlatan Soylu, “Son 5 yılda tüm kurumları bir araya getirerek, devletin çıkarlarını ortaya çıkararak bu operasyonları gerçekleştiriyoruz. akıl ve tecrübe ile sonuç alırız.Tarihin en büyük suçlarından gelir elde etmeye devam ederiz. Devletimizin vergi kayıp ve kaçakları azalıyor, vergi gelirleri artıyor. Haram para bizim nesillerimize zarar veriyor.” dedi.
Uyuşturucu ve tedarikle uğraşırken tedavi ve rehabilitasyonla uğraşıp tedbir amaçlı faaliyet yürüttüklerini belirten Soylu, “Bugün 36 binden 122 bine kadar uyuşturucudan tutuklama olursa burada bütün kurumların birlik duygusu var demektir. . Geçmişte haksız bir yargılama vardı, “Polis onları yakalar ve yargıyı terk eder. Bu aslında suç ve suçluların devlet kurumlarını birbirine düşürmek için kurduğu en büyük kumpaslardan biriydi. Yapılması gereken 5-6 ay izlemek delilleri kuvvetlendirirsiniz. Elbette anlık tutuklamalar olabilir.” ifadelerini kullandı.
“İlk kez uyuşturucu ticaretine bulaşanların sayısı 15 bin 500’e düştü”
Terörün sonunu yakaladıklarında bunu hissettiklerini, mali suçlarda kayıt dışılığın sona erdirilmesi söz konusu olduğunda ipin ucunu yakaladıklarını belirten Soylu, “Uyuşturucuda rakibimizi alt edip, ülkemizi kurtarmanın sonunu yakaladık. 2018 yılında Türkiye’de 262 bin olan uyuşturucu ihbar sayısı 2022’de yüzde 44 azalarak 146 bine geriledi. ihbar sayısı gün geçtikçe azalan bir noktaya geldi.Türkiye’de 2018’de 86 bin operasyon yapılırken, 2022’de 245 bin uyuşturucu operasyonu gerçekleştirildi. İlk kez uyuşturucu ticaretine bulaşan kişi sayısı 19 binden 15 bin 500’e düştü. İşte biz de ipin ucunu yakaladık diyoruz. Yakalamalar da 130 binden 300 bini geçti.” dedim.
Amerika ve Avrupa’nın uyuşturucu karşısında adeta pes ettiğine işaret eden Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünyada uyuşturucuya küresel bir baskı var. İnsanlar bireyselleştiriliyor, aileden koparılıyor. Aile kavramı ortadan kaldırılmak isteniyor. Uyuşturucu adı altında ülkelerin gelenek ve görenekleri bastırılıyor. A tek tip bağımlılık, küresel bir kimlik oluşturulmaya çalışılıyor. Bize dayatılan küreselleşme mantığının özü budur. En değerli aracı uyuşturucudur. Amerika Afganistan’ı işgal ettiğinde afyon ekili alan 17 bin hektardı. O gittiğinde bir devletin kalabileceği en kötü fotoğrafla, uçaktan kaçan insanların görüntüsüyle afganistan’da afyon ekili alan 300 bin hektardı. bu bilinçli bir tercihtir. bu özellikle doğrudur. çevremizdeki coğrafyayı yani Avrupa’yı uyuşturucuya maruz bırakmak ve onun baskısına köle etmek… Bunu yaparken de acımasız davranıyorlar.”
2022 Avrupa Uyuşturucu Raporu’na göre Avrupa’nın esrar ve sentetik uyuşturucu üretim merkezi olduğunun altını çizen Soylu, “Küresel sorunlar yeni tehdit eksenleri oluşturuyor. Artık küresel sorunlar bizi ilgilendirmiyor, uzaktan da olsa bize rahatlıkla ulaşabiliyor. Biz kendi uyuşturucu sorunumuzla ilgileniyoruz” diyen Afganistan ve Avrupa’yı takip ediyoruz. Bir taraf afyon üretir, diğer taraf uyuşturucu üretir. Güç de terör de uyuşturucu hattı da sürekli birbirini tetikliyor.”
“Onlarda uyuşturucuya bağlı ölümler sürekli artarken, biz de öyle.”
Afrika’dan kaçak göçmen gelebilirse terör, şiddet ve uyuşturucu gelmeye çalışacaklarını kaydeden Soylu, şunları kaydetti:
“Latin Amerika’da üretilen 70 ton kokain Belçika’daki bir limanda ele geçirilebiliyorsa, Avrupa ve ABD uyuşturucuya teslim olmuşsa, küresel sorunlara ve uyuşturucuya 460 derece bakmak zorundayız demektir. devekuşu gibi kafayı kuma vurup uyuşturucu ve terör sorununu iç siyaset ekseninden görüyorlar.Organize suç çeteleri ve FETÖ’nün hezeyanlarını, suflelerini kendilerine rehber edinebiliyorlar.Diğer her konuyu istismar ettikleri gibi uyuşturucu meselesini de mesele olarak görebiliyorlar. bir seçim malzemesi ama biz o gözle bakamayız.Sorumluluğumuz var.15 Temmuz 2016’dan sonra uyuşturucu temini için çok çaba sarf ettik.Avrupa Uyuşturucu Raporuna göre tüm Avrupa ülkeleri ele geçirirken 5.1 ton uyuşturucu 2020 yılında Türkiye tek başına 13,4 eroin ele geçirdi.Bir yıl sonra 21 tona çıktı.AB ülkeleri 4,7 milyon tablet ecstasy yakalarken, Türkiye tek başına 11,1 milyon ele geçirdi.Tüm Avrupa ülkeleri 2 ,8 milyon kenevir bitkisi yakalarken, Türkiye tek başına yakaladı 115 milyon ro kenevir bitkisi bir yıl içinde. Türkiye’de bir kez uyuşturucu kullananların toplam nüfusa oranı yüzde 3,1’dir. Avrupa’da bu rakam yüzde 29. Neden yakalayamıyorlar? Talebi yüksek tutarsanız, bir şekilde arzı taleple eşleştirmeniz ve olayların olmasını izlemeniz gerekir. Avrupa ve Amerika’nın yaptığı en büyük tehlike talebi sürekli artırmaktır. Bu bizim için de tehlikeli. Amerika’da milyonda 324 kişi, kullanımına izin verdiği için uyuşturucudan ölüyor. Bu rakam Norveç’te 89, Almanya’da 29’dur. Ülkemizde ise milyonda 4,7’dir. İçlerinde uyuşturucuya bağlı ölümler sürekli artarken, biz de öyle.”
2012’de Türkiye’de 941 kişinin uyuşturucudan hayatını kaybettiğini kaydeden Soylu, “Metanfetamine rağmen 2021’de 270’e, 2022’de 250’nin altına ulaştık. Metamfetamini baskılayıp rota değiştirdiğimiz andan itibaren uyuşturucuya bağlı ölümler arttı. Türkiye’de 100’e. Altına gidebileceğini hep birlikte göreceğiz. Geçen yıl 16,2 ton metamfetamin yakaladık. Çünkü bunu en değerli tehditlerimizden biri olarak gösterdik. Yine birinci tehdidimiz metamfetamin, ikincisi sentetik ilaçlar ve üçüncüsü eroin. Eroinin rotası değişmiş olsa da. Eroin rotası Akdeniz’i geçtiği için yakalamalarımız azaldı. Doğuda nöbetlerimiz arttı. Sınıra girer girmez çok ciddi bir baraj yapıp Türkiye’ye yayılmasını engelleyen hattı kestik, bunun üzerine uyuşturucu tacirleri ve suç örgütleri baronu rotasını değiştirmek zorunda kaldı. Bu baskıyı yüksek oranda sürdürmek zorundayız. rotası değişecek.” değerlendirmesini yaptı.
2022’de uyuşturucudan ölümlerin milyonda 4,5 kişi olduğunu anlatan Soylu, “‘Ayağını kır’ diyebilirsin. Biz orada kararlılığımızı gösterdik. Samimiydik, haklıydık. Bugün de aynı noktadayız. Yine aynı şeyi söylüyoruz, bu bizim kararlılığımızın sözü. Bunu söylediğimizde ölü sayısı 941 idi ve sürekli tırmanış halindeydi. Hepimiz insanız. Bunu oğlum yaptı.’ Biz böyle bir millet değiliz ve olmamalıyız.
(sürecek)