Gazeteci Tolga Şardan gözaltına alındı
T24.com.tr internet haber sitesi yazarı ve gazeteci Tolga Şardan, “MİT’in Cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘adli rapor’da ne var?” başlıklı yazısı gerekçeli olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Şardan’ın evinde arama yapıldığı öğrenildi.
BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Şardan’ın gözaltına alınmasının ardından açıklama yaptı. Açıklamada, gözaltı sürecinin “Kamuoyunu Yanıltıcı Bilgileri Kamuya Yaymak” suçlamasıyla yürütüldüğü belirtildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklaması şöyle:
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından 31/10/2023 tarihinde T24.com.tr internet haber sitesinde Tolga Şardan tarafından yazılan “MİT’in Cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘adli rapor’da neler var?” başlıklı yazıda şunlar yer alıyor: 5237 sayılı TCK. Türk Ceza Kanunu’nun 217/A maddesinde düzenlenen “Kamuya açık şekilde kamuyu yanıltıcı bilgi vermek” suçunun unsurlarını oluşturan söz ve ifadelerin bulunduğu dikkate alınarak şüpheli hakkında resen soruşturma başlatıldı. Tolga ŞARDAN’a CMK’nın 160’ıncı maddesi gereğince soruşturma kapsamında şüpheli gözaltına alındı.
TOLGA ŞARDAN’IN YAZISI GÜNDEMDE
Şardan, “MİT’in Cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘adli rapor’da ne var?” başlıklı yazısında rapora ilişkin şu bilgileri aktardı:
“Raporun kapsamında iki önemli bölüm var. Bunlardan ilki, büyük şehirlerdeki adliyelerde son 5-6 yılda yaşanan skandal kararlar, süreçler ve uygulamalarla ilgili.
Yani; Raporun hazırlanmasından önce Cumhurbaşkanlığı, MİT’ten yargı mensupları hakkında soruşturma yapmasını talep etmişti.
Başta İstanbul ve Ankara Adliyeleri olmak üzere adliyelerde görev yapan hakim ve savcılara yönelik yapılan soruşturmalarda yüzlerce emsal belge incelendi.
Dosyaların içeriklerinden oluşan irtibatlar, belgeler üzerinde karar veren yargı mensupları ve belgeleri takip edip sonuçlanmasını sağlayan belge takipçileri belirlendi.
Para karşılığında verilen erişim engelleme kararlarının yanı sıra soru işaretleri yaratan ilginç tahliye ve tutuklama kararlarına imza atan yargı mensupları da belirlendi.
Hatta kaynaklar, söz konusu isimlerin raporda yer aldığını belirtiyor.
İLK HAT BAKIRKÖY ADLİYE’DE
MİT Başkanlığı’nın hazırladığı raporun bir başka bölümünde ise adliyelerin fotoğrafları çekildi.
Görüştüğüm kaynaklar, yargıdaki yolsuzluk tartışmalarının temel odağının İstanbul Bakırköy Adliyesi olduğunu belirtti.
MİT’in Bakırköy Adliyesi’nde yürüttüğü soruşturmalarda; Değerli ve farklı bulgular elde edildi.
Bu bulgulardan bazıları şu şekildedir:
Özellikle haklarında uyuşturucu madde ticareti yaptığı gerekçesiyle cezai soruşturma başlatılan kişiler, konutlarını, işyerlerini ve şirketlerini Bakırköy Adliyesi’nin sorumluluk alanlarına taşıyor. Böylelikle Bakırköy Adliyesi’nde yargı süreçlerinde hem soruşturma hem de kovuşturma aşamasında daha kolay karar alma imkanı yaratılıyor.
Yine yürütülen adli süreçlerde ‘adli kontrol şartıyla tahliye’ kararları Bakırköy Adliyesi’nde daha rahat alınıyor.
Ayrıca MİT, Bakırköy Adliyesi’nde görev yapan bazı savcı ve hakimlerin mali işlerine ilişkin tespitlerde de bulundu.
Adliyelerde yaşanan sorunlar arasında ikinci sırada İstanbul Çağlayan Adliyesi geliyor. MİT raporunda Çağlayan Adliyesi’nin verdiği pek çok sıkıntılı kararın olduğu da yer aldı.
Erdoğan, MİT yöneticileriyle görüştü
Raporun sunulmasının ardından Erdoğan’ın MİT’in bazı üst düzey yöneticileriyle birebir görüşerek onlardan daha detaylı bilgi aldığı belirtiliyor.
Erdoğan’la görüşen MİT’in üst düzey yöneticileri arasında Önder İbrahim Kalın’ın dışında özellikle ‘bölge başkanı’ konumunda isimlerin de bulunduğunu söyleyebilirim.
Hatta kendisine aktarılan bilgiler kapsamında Erdoğan’ın, İstanbul’da görev yapan üst düzey bir yargı mensubu hakkında aktarılan verilerden sonra ‘hayal kırıklığına uğradığını’ belirttiği ve bu durumdan çok rahatsız olduğunu ifade ettiği belirtiliyor. Söz konusu yargının üyesi.” (HABER MERKEZİ)