Haber

Türkiye’de Trend Olan Celtic Tribünlerindeki Filistin Bayraklarının Gerçek Hikayesini Mutlaka Okumalısınız

Celtic ile Atletico Madrid arasındaki Şampiyonlar Ligi maçında açılan Filistin bayrakları Türkiye’de geniş çapta paylaşıldı.

Celtic taraftarlarının Filistin’e belki hiçbir Arap veya Müslüman ülkede görülmemiş düzeyde destek vermesinin hikayesi aslında çok derin bir hikayeye sahip.

Bu içeriğimizde bir futbol kulübünden çok daha fazlası olan Celtic’in kuruluş hikayesini ve Filistin’le olan bağlarının nedenlerini anlatacağız.

Tüm dünyada coşkulu ve tutkulu taraftarlarıyla ünlü olan Celtic Futbol Kulübü, bir İskoç takımı olmasına rağmen aslında İrlanda’ya kadar uzanan derin ve acı dolu bir hikayesi var.

İrlanda, Britanya İmparatorluğu’nun sömürgeleştirdiği ilk topraklardan biridir.

Yüzlerce yıldır sömürülen ve kıtlık içinde hayatta kalmaya çalışan acı çeken İrlandalılar, büyük kıtlık sırasında Glasgow’a göç etmek zorunda kaldılar.

Katolik İrlandalıların Protestan İngilizlerin gözünde pek değeri yoktu.

Londra’nın yardımıyla Glasgow’da refah içinde yaşayan Protestan İskoçlar, İrlandalı Katolik göçmenlere farklı davranmadılar.

Glasgow’da zar zor ayakta kalan İrlandalılar, birliklerini sağlamak için çözümü bir futbol kulübü kurmakta buldu.

Bundan 135 yıl önce 1888 yılında Glasgow’da kurulan Celtic Futbol Kulübü, kıtlık ve baskıdan doğdu.

Başlangıçta Katolik vakfı olarak kurulan Celtic, daha sonra futbol kulübü haline gelerek gelir elde etmeye başladı.

Protestan İskoç takımlarıyla ve tabii ki 135 yıldır harika bir rekabet içinde oldukları Glasgow Rangers’la oynadıkları maçlardan büyük gelir elde ettiler.

Kazandıkları parayla ihtiyaç sahibi Katolik çocukların bakımına para harcadılar.

Celtic taraftarlarının Filistin’e olan ilgisi uzun yıllara dayanıyor. Kelt halkı, Filistin Kurtuluş Örgütü’nü, İrlanda’nın bağımsızlığı için uzun yıllardır mücadele eden IRA ile aynı bağlamda değerlendiriyor.

Bu nedenle Celtic taraftarlarının Filistin’in özgürlük mücadelesine büyük bir sempatisi var.

Bugün bile İskoçya ve İrlanda’nın Katolik mahallelerinde IRA ve FKÖ militanlarının omuz omuza fotoğraf ve posterlerini görmek mümkün.

Celtic taraftarlarının bu desteğinin nedeni antisemitizmden değil, mazlum bir halkın onurunu koruma kültüründen kaynaklanıyor.

Celtic Park tribünlerinde İrlanda bayrağıyla birlikte dalgalanan Filistin bayrağı, emperyalizme karşı ortak duruşu simgeliyor. Celtic Park tribünlerinde İsrail’in geçmişten günümüze Filistin’e yönelik tüm saldırılarının aynı yansımasını gösterdiğini görebilirsiniz.

Buna karşılık Celtic’in ezeli rakibi Glasgow Rangers’ın tribünleri İsrail bayraklarını açarak rakiplerine misilleme yapıyor.

Celtic taraftarlarının tek desteği Filistin’e değil.

Ayrıca İngiliz yönetimindeki Kuzey İrlanda, Afganistan, Irak ve Holokost’a ilişkin birçok hareket örgütlediler.

Celtic kulübü, açtığı pankartlar nedeniyle milyonlarca lira ceza ödemek zorunda kalsa da taraftarlar tavrından asla taviz vermedi.

Son olarak dünyanın en büyük futbol olaylarından biri olan Şampiyonlar Ligi maçında Celtic taraftarları tüm dünyanın gözü önünde sahneye çıktı.

Atletico Madrid maçında binlerce Filistin bayrağı açarak ve “Asla Yalnız Yürümeyeceksin” şarkısını söyleyerek gösteriş yaptılar.

Celtic taraftarlarının bu gösterisi hem Türkiye’de hem de dünyada milyonlarca kullanıcı tarafından paylaşıldı ve beğenildi.

Bu duruş futbol stadyumlarında Filistin’e gösterilen en büyük destek olarak kayıtlara geçti.

Bugün Celtic futbol kulübü, her ne kadar bir İskoç takımı olsa da, tüm dünyada İrlanda halkının en değerli sembolüdür.

Celtic, ABD’den Avustralya’ya, İngiltere’den Kanada’ya kadar dünyanın her yerinde yaşayan İrlandalılar için bir kulüpten çok daha fazlasıdır.

60 bin kişi kapasiteli Celtic Park stadyumu, İrlandalı göçmenlerin İskoçya’daki en sembolik tapınağıdır.

Her maçta tıklım tıklım dolu olan Celtic tribünleri, Londra yanlısı Rangers takımıyla benzersiz bir rekabet yaşıyor.

Bu öyle bir rekabet ki, iki takımın 135 yıllık düşmanlığının izlerini yılın 365 günü Glasgow sokaklarında görüyorsunuz.

Celtic taraftarları İskoç Futbol Federasyonu için gerçek bir baş belası. Celtic tribünlerinde açılan pankartlar ve verilen siyasi mesajlar nedeniyle İskoçya Federasyonu’nun Londra ile arası her zaman açıktır.

Celtic aynı zamanda Kraliçe Elizabeth’in ölümünden sonra İngiltere’de taziye mesajı yayınlamayan tek kulüp oldu.

Ayrıca İngiliz askerlerinin anısına düzenlenen Haşhaş Günü’nde de açıldılar.

‘İrlanda’da, Irak’ta ve Afganistan’da yaptıklarınız cehennemdeki şeytanları bile utandırırdı. “Kanlı gelinciklerimizi tertemiz yüzüklerimizden uzak tutun” pankartıyla büyük ses getirdiler.

Kelt tribünlerinde açılan Filistin bayrakları, dönemsel ve popülist bir eylemden ziyade, samimi bir ideolojik duruşun açık bir örneği olarak karşımızda duruyor.

kangalhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu