Sağlık

Rafine şekerin yaşlanma üzerindeki etkilerini genetik ve epigenetik yoluyla araştıran dünyadaki ilk proje.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan bilim insanları, gıda endüstrisinde sıklıkla kullanılan ve sofra şekeri ya da beyaz şeker olarak da bilinen rafine şekerin yaşlanma üzerindeki etkisini hücre düzeyinde araştıracak.

Rafine şekerin yaşlanma üzerindeki etkilerini genetik ve epigenetik yoluyla araştıran dünyadaki ilk proje Egeli bilim ekibi tarafından hazırlandı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Akın liderliğinde “Sprague Dawley Ratlarında Uzun Süreli Birlikte Glikoz ve Fruktoz Kullanımının Neden Olduğu Yaşlanmaya İlişkin Yollarda Metilasyon Değişikliklerinin İncelenmesi” Başlıklı Çalışma , TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Ege bilim grubunu makamında karşılayan Rektör Prof. ve toplum. Devam eden bu araştırma, Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerinin projeye ve akabinde topluma bir katkıya dönüşmesi için bilim insanlarımızı ve araştırmacılarımızı her zaman motive ve teşvik ettiğimizi, her türlü desteği sağladığımızı bir kez daha vurgulamak isterim. Tıp Fakültemizden bilim adamları, mutfaklarımızda oldukça sık kullandığımız glikoz ve fruktozdan oluşan beyaz rafine şekerin, oluşan doğal meyve şekerine kıyasla genetiğimizi ve epigenetiğimizi değiştirerek hücrelerimizi ve bizi daha fazla yaşlandırdığını göstermeye çalışacaklar. sadece fruktoz ve sadece glikozdan oluşan malt şekeri. Bu araştırma, rafine şekerin yaşlanma üzerindeki etkilerini genetik ve epigenetik yoluyla araştıran dünyadaki ilk çalışma olacak. Bilim grubumuzu böylesine değerli bir konuyu araştırdıkları için tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.”

“Bilim dünyasına büyük katkı sağlanacak”

Proje yöneticisi Prof. Dr. Haluk Akın, “Epigenetik dediğimiz, genlerimizden çok genlerimizin işleyişini düzenleyen sistemleri çevresel faktörlerin bozduğunu biliyoruz. Bu çalışmada rafine şekerin yaşlanma üzerindeki etkisini epigenetik mekanizmalar aracılığıyla araştıracağız. Araştırma ekibi, rafine şekerin fareler üzerindeki yaşlanma etkisini gösterecek. 3 ay boyunca, bir grup fareye standart bir fare yemi artı glikoz ve fruktozdan oluşan beyaz rafine şeker verilirken, diğer deneysel gruptaki fareler standart yemle birlikte ya tek başına glikoz ya da tek başına fruktoz ile beslenecek. 3 ayın sonunda araştırma ekibi, farelerin yaşlanmasını hareket ve performans testleri ile değerlendirdikten sonra karaciğerlerinden alınan örneklerle hücresel yaşlanmayı histolojik, genetik ve epigenetik düzeylerde ortaya koymayı amaçlayacak. Proje, sadece fruktoz veya sükrozdan oluşan doğal meyve şekerinden oluşan ve sadece glikozdan oluşan malt şekerine göre doğada çok daha az bulunan ancak günümüzde hemen hemen her gıdada tatlandırıcı olarak kullandığımız beyaz şekerin ne olduğunu göstermeyi amaçlıyor. , genetik değişikliklere neden olarak yaşlanma sürecini hızlandırır ve hücrelerimize zarar verir. Genetik ve epigenetik yoluyla yaşlanmanın etkilerini araştıran ilk proje olacak. Bilim camiasının yaşlanmaya neden olduğu kabul edilen hücresel mekanizmalar ile diyabet başta olmak üzere birçok kronik hastalıktan sorumlu olan rafine şeker tüketimi arasında güçlü bir bağlantı olduğunun ortaya çıkarılması bilim dünyasına büyük katkı sağlayacaktır. kalp hastalıkları.

Multidisipliner bilim ekibi

Araştırma ekibi Prof. Dr. Haluk Akın, Prof. Dr. Lütfiye İspat, Prof. Dr. Hüseyin Aktuğ, Doç. Ayca Aykut, Dr. Öğr. Üyesi Erhan Parıltay, Araş. Görmek. Dr. Mert Pekerbaş, Arş. Görmek. Dr. Bilgesu Ak, Arş. Görmek. Dr. Alper Baysal ve Arş. Görmek. Dr. Berrin Özdil’den oluşmaktadır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı, Fizyoloji Anabilim Dalı, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı ve Ege Üniversitesi Hayvan Deneyleri Merkezi ile ortaklaşa yürütülecek proje 18 ay sürecek.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

carsibasiajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu